tisdag 12 november 2013

Skagen över dagen

Vi adderade en dos utomhusaktiviteter igår till bad och annat busliv. Kanske hade det något med saken att göra, för vi klockade in på 12,5 timmars sömn för barnen inatt! Den yngsta sov förvisso med en fot i sin pappas ansikte, men tre av fyra  i familjen var i alla fall ostörda natten igenom.

Solen sken över norra Jylland så vi gjorde en utflykt till Skagen. Möjligtvis är inte sand det första semestermål man överväger i november när temperaturen visar sex grader. Nu var vi ju i trakterna, så vi tänkte att en strandpromenad ändå kunde bidra till de friluftspoäng vi samlar med ljus och lykta. Klockan hann bli lunch innan vi kom fram, så åtminstone mammans blodsocker var vid tårna när vi kom fram till Grenen och den restaurang som skulle finnas där. Restaurangen låg där den skulle, men var igenbommad för alla utom för sällskap på fler än åtta som förbeställt lunch. Det stämde ju inte någonstans, och det avgjorde saken. Strandpromenaden ströks från listan.


Så nära men ändå så långt borta...

Vi återvände in till Skagens centrum. Maken hade vid tidigare felkörning* sett ett hotell som han ätit på som tonåring som han mindes hade bra mat. Hur hans minne som han själv inte ens alltid satsar pengar på, plötsligt kunde minnas denna kulinariska måltid, förtäljer inte historien. Vi parkerade mitt i gatan, på danskars vis, och utlovade omedelbar lunch till de nu hungriga barnen. Innan vi hann äntra detta minnesvärda hotells matsal, slängde jag en blick in genom fönstret och insåg att vi nog skulle få vänta en stund på mat. Det var förvisso makens födelsedag, men vita linnedukar, silverfat och höga ljusstakar med levande ljus skippar vi oavsett hunger, årstid eller födelsedag.

Ny jakt startade, och turen var nog med oss (och danskarna) när vi ganska snabbt snubblade över ett annat litet hotell vars restaurang var mer likt något som passade oss; mjuka plastsoffor, elvärmeljus samt rejäl meny.


"Biksemad".

 Mätta tog vi oss sedan an Skagens centrum - ingen sandstrand, men gågata är ju också...utomhus..?


Fri lufts liv är väl också friluftsliv?

Sen tröttnade treåringen och tjöt att hon ville tillbaka till piraterna. Så vi återvände till Fredrikshamn och badade resten av dan. Vi åt "middag" inne på badet - tydligen en happening i klass med julafton enligt storasyster. Lillasyster sa inte så mycket, hon hade fullt upp med att försöka rymma ner i närmsta pool så snart hon fick en chans.

The Reef har lite att jobba på i vissa avseenden, men det är ju fantastiskt att ta hissen direkt upp från badet, duscha och sen kunna krypa ner i sängen direkt. Barnen somnade innan maken hann läsa klart nattningsboken. Vi hann med lite födelsedagsfirande, i form av en dansk öl,  innan vi somnade strax efter.

Det får man ändå kalla semester.



*Det jag benämner "felkörning" kallas i min makes värld för "konstrunda". Hans utläggning om de danska konstnärerna på 1800-talet hade dock ingen stor fanclub i bilen. Den enda framgång (?) han nådde var när sexåringen frågade om vi också levde då - "på förra tiden".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar