söndag 18 januari 2015

Dur och moll

De vackraste ord som finns är att få vara frisk. Den här söndagen har gått en del i moll. En nära väns stora sorg påverkar oss, och våra tankar har snurrat kring hur lyckligt lottade vi är som har livet. Hur ofta vi glömmer bort det en vanlig mulen söndag, när mjölken är slut och tvättkorgen sedan länge står gömd under översvämmad smutstvätt.

Barnens dag har föstås rullat på ändå. De inledde med disco i sjuåringens rum. Melodifestivalen anno 2013 dånade i radhuset, medan maken och jag drack morgonkaffet och läste tidningen. Det gick bra tills fyraåringen gjorde revolt mot sjuåringens bestämmanderätt över låtvalet, och överraskade nog satte Sylvia Vrethammar på repeat. Det gjorde sjuåringen, som föredrar Anton Ewald och gänget, rätt och slätt skogstokig. Så, ja, sen var det mer likt en urartad hårdrockskonsert i sitt skrikande esse.

Vi delade upp barnen och oss på eftermiddagen. Jag hade lovat sjuåringen att köpa en hett efterlängtad kudde med hundmotiv, som önskat sig. Efter hennes insats i lössträsket, var hon väl värd en present. Vi fick leta i två butiker på varsin sida om stan och sjuåringen frågade om hon kunde få "allt" i samtliga affärer (inklusive doftljus, blingbling för äldre damer samt en plastmodell över en havande kvinnas underliv med tillhörande bebis), men det var ändå en riktigt mysig eftermiddag.

Ikväll hade maken och jag planerat filmkväll. Det sprack på att jag hade starkt begränsad framgång med projektet "läggning av fyraåring" idag. Maken tog över, och misslyckades lika kopiöst. Vi kan sammanfatta det hela med citatet fyraåringen levererade vid start: Nu drar vi igång dunderhonungen!

Så nu sitter vi här alla tre. Sjuåringen stensover, trots sin lillasysters högljudda och dramatiskt uppspelande av Frost-scenen, där Anna står och pratar med sin frusna syster genom sovrumsdörren, nyss. Just nu genomför hon flygövningar i vardagsrummet. Hennes outfit, en urtvättad snuttefilt som cape samt nyinköpt älskad stickad mössa och vantar, är tydligen magisk. Jag misstänker starkt att den enda handling vi kommer få se ikväll är den som just nu utspelar sig live inför våra ögon.

Med tankarna hos dem som
kämpar för livet, så är det alldeles perfekt avslutning på helgen. Liv.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar