torsdag 28 juni 2012

VABra och after-VAB

I tisdags var det dags för ofrivillig hemmadag igen. Lillan hade nästan 40 graders feber och hängde som en trasa på min axel vid 7-tiden på morgonen. Dagis var inte att tänka på. Om man bortser från den oro man som mamma känner när barnet inte vill varken äta eller dricka, och väljer att inte låta stressen få övertag i det kaos som alltid infinner sig innan man har ställt in möten, svängt om jobbscheman och bokat av den planerade lunchen, så kom lugnet smygande. Det blev många timmar med tvååring i knät. Favoriten Ninky Nonk var vår följeslagare under dagens få lite piggare timmar, och när det febersjuka barnet sov satt den här mamman på altanen i solen med näsan i vädret och podcast i öronen. Redan på morgonen höll jag på att svettas ihjäl i jobbstassen när jag följde äldsta dottern till dagis. Det var riktigt skönt att oväntat få sitta hemma i solklänning, fokusera på Pontipiner och hänga på altanen.

Glass var det enda som gick ner till lunch.

Tonfisksmörgås till mamman.

I onsdags ringde jag Försäkringskassan för att höra så att vi var på banan med våra ungefär 3000 inskickade intyg, föräldradagar och vab-ansökningar för juni. Det var vi inte. Jag stod i telefonkö i nästan i 20 minuter och inledde lite hurtigt ursäktande med att ”mitt ärende går snabbt, ska bara kolla ett par saker” med er. En halvtimme senare la vi på. Då hade jag ”på heder och samvete” försäkrat över telefonen att jag varit hemma de dagar jag begärde ersättning för, slängt om flertalet dagars ersättning och hittat ett saknat vab-intyg. Kvinnan jag pratade med var nog en av Försäkringskassans stjärnor; lugn sävlig och mycket tydlig. Hon var dessutom flexibel nog att skriva ut ett intyg och lägga i a-posthögen så att jag skulle hinna få det innan vi åker på semester. Att skriva ut från nätet, nejnejnej, eller mejla, det går inte. Det måste skickas med post från en handläggare. Inga undantag.

Förhoppningsvis kommer intyget på fredag, som då ska fyllas av dagis och sen skickas in. Annars får vi vänta till 6 augusti, och då ”har Försäkringskassan avskrivit ärendet, då blir det besvärligt” fick jag veta. Det här gäller 1,5 dags vab. Jag är beredd att strunta i pengarna. Det är bara det att av junis 21 jobbdagar, så har våra barn en gemensam sjukdagskvot på 12,5 dag. Halva månadens arbetsdagar alltså. Det är i det perspektivet det känns som om pengarna från försäkringskassan skulle kunna komma väl till pass. Till exempel att betala räkningar med kanske? Min sparsamma man hade dessutom begärt en mindre sinnesundersökning på sin fru om jag dryftat min tanke om att avstå vab-pengar.

Förvisso hade jag inte haft den här diskussionen med Försäkringskassan på tisdagkväll. Men jag kände ändå att vab-dagen behövde ett mer sofistikerat avslut än att fortsätta umgås med Makka Pakka och de andra. Således avslutade jag dagen med rosévin och hamburgare på Göteborgs nya hotelbar som redan har extremt dåligt rykte på grund av sin usla service och organisation. Mitt sällskap denna kväll var det dock inte fel på. Från febervarm tvååring till vännerna - heta 35-åringar med rötter i Vänersborg. En riktigt bra dag. 


After work vab.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar