lördag 23 januari 2016

Största möjliga tystnad...

Så kom snön äntligen. En blizzard och snowzilla som de har döpt till "Jonas". Hela New York var på tårna, alla var förberedda och de senaste två dagarna har det knappt pratats om något annat på TV. Morgonshowen visade långa inslag om hur man man bäst skottar snö och framförallt hur man undviker att få en hjärtattack medan man gör det. Tydligen ska man ta paus 15 minuter varje timme och under den tiden inte röka eller dricka kaffe. En bra mössa och halsduk hjälper också mot att drabbas av "för låg kroppstemperatur", det vill säga, du slipper frysa.

I varje affär har vi fått höra "stay safe" och "keep warm". Hur mitt resesällskap tolkade de orden är tämligen oklart. Vi vaknade klockan fem och vid sju gav hon sig ut att löpträna en runda. Då hade stormen precis vaknat till liv, det var ett par centimeter snö på gatan och vinden ven. Men hon gjorde ett par tappra kilometer innan hon gav upp kom tillbaka. Själv låg jag under täcket och hade koll på Weather Channel.

Vi gick ut för frukost och hamnade på Pick a Bagel. En frukost som är värd att minnas länge och spara i sitt favoritfrukostgömshjärta.


Sen pulsade vi vidare, tidsvis genom snövallar, men vi kom fram till Time Square och hann att med ett par affärer innan Manhattans affärer började tömmas på folk.





Det var inte jättemycket snö då, innan lunch, men det var stormvindar och is som virvlade. Strax efter fick vi meddelande från borgmästaren att stan skulle stängas ner.


Vi gick hem och åt lunch, vilade och kollade film. Men sen bröt vikingen i oss ut och vi tog oss upp till Central Park. Staden var så tyst. Inga bilar på gatorna och inga ljud. Ytterst få människor, som alla gick lugnt och hjälpte varann att ta sig fram. Det var nästan som en film, som om världen utanför inte fanns längre. Bara vi just där och då, som pulsade fram och kastade några snöbollar och försökte komma med i lokal-TV som sände live från Central Park. Det lyckades inte. Vi gick till mataffären som var öppen för bunkring, men som stängde medan vi var där.

Huruvida om vårt flyg är inställt imorgon eller ej råder det delade meningar om. Nu har det fallit snart en halvmeter snö sen imorse, men ska sluta inatt. Nyheterna säger att flygplatserna är stängda till och med måndag. Flygbolaget menar att vår plan ska lyfta på söndag eftermiddag som planerat. Vi får se! Snowzilla bestämmer tydligen nu.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar