tisdag 11 oktober 2011

Barbie borde köra cross

Vi har huset fyllt av leksaker. Men inga prinsessor och tills alldeles nyligen inte heller några Barbiedockor. Lowa har inte frågat efter det. I helgen lekte Lowa med en av någon kvarglömd Barbie-docka. Henrik blev efter en stund frustrerad och frågade mig om jag verkligen tyckte att Lowa skulle leka med en sån leksak: "den ser ju helt förvrängd ut, ingen kan väl gå på såna här små fötter. De kan ju inte gå, inte springa, inte köra cross..!"

Ni som är vänner med mig på Facebook har kunnat läsa mini-följetongen om Lowas förskolegrupp som av någon, i våra ögon, mycket oupplyst anledning kallas "Prinsessorna" och som bara består av (följaktligen) 4-åriga tjejer. När vi började protestera mot namnet så var det mest med tanke på hur könsstereotyp ett sådant namn är, och att det är olämpligt att så små barn får en sådan typ av förebild att förhålla sig till. Vi trodde inte att det skulle bli en omedelbar färändring hos vår dotter. Hon leker förvisso fortfarande med lego, ser helst på Pippi och Blixten McQueen, har race med sina gosedjur och hoppar mer än gärna i vattenpölar. Men prinsessexplosionen..! Från att aldrig ha nämnt ordet prinsessa (det är sant), aldrig frågat efter Barbiedockor eller någonsin önskat sig en prinsesskrona har hon nu inför födelsedagen en önskelista bestående av prinsessklänning, tiara, rosa klackskor och en prinsesstidning. Tack förskolan! Allt vi lyckats hålla borta från Lowa - du ska vara söt, smal och helst klädd i nåt glittrigt och tajt - bubblar nu upp som en kletig massa jag helst skulle vilja skrubba bort.

Nu suckar jättemånga och säger "rosa är inte genus", "alla tjejer går igenom en prinsessfas" och "ni ska väl inte göra henne till en kille?" NEJ. Det handlar inte om det. Det handlar om att vara medveten om att det är ett inlärt beteende. Redan vid födseln läggs första biten i det genuspussel som (o)medvetet talar om för småtjejer att de ska gilla en viss typ av mat (eller när de är 13 helst inte äta alls), vara framgångsrika inom vissa områden (gärna gymnastik eller isdans) och att de ska vara stilla (prova att springa snabbast med tajt kjol). Det är säkert samma visa för pojkar - fast tvärtom - men den fajten får deras morsor ta.

Jag inser att vi inte kan leva i en bubbla utan fluffiga, glittrande Barbiedockor och prinsessklänningar. Det gör vi inte heller. Lowa älskar att måla naglarna, fläta håret och pärla halsband - typiska traditionella tjejgrejer. Jag önskar bara att i alla fall några prinsessdockor kunde vara lite mindre anorexia-med-sillisar-lika. Och kanske klä sig lite mer genomtänkt. Eller varför inte köra cross?

1 kommentar: