torsdag 5 januari 2012

Road Trip

Torslanda-Gnosjö-Jönköping-Skövde-Torslanda

Följ med på en spännande utflykt till Smålands skogar och Västgötaslättens öppna vidder, med stopp hos släkterna Tell och Muregård som bott i trakterna i generationer. Vi startar i kustorten Torslanda som är ett sedan länge känt sommarmål för många semesterfirare. I januari är dock stränderna öde och havet mest en stormande, kall källa och vi lämnar det bakom oss för en tripp inåt landet. Resan sträcker sig över två dagar och det finns ett begränsat antal platser. Först till kvarn gäller och alla bokningar är bindande. I resans pris ingår alla förnödenheter du kan behöva på bilresan, t ex snorpapper, vattenflaskor (färgglada och i flera former) och påsar med flingor och russin.

Dag 1.
10.00. Avfärd. Vi lämnar västkusten bakom oss och styr österut. Alla resenärer har fått varsin bok, spel eller motsvarande att underhålla sig med den första stunden på den avkopplande resan genom Göteborgs östra kranskommuner och till Borås där vi gör första stoppet. Här finns chans att tömma blåsan, inhandla eventuell sockermuta eller springa av eventuell överskottsenergi i loppet ”vem springer snabbast 10 varv runt bilen?”. Fina priser.

11.45. Avfärd. Vi lämnar strax efter start Västergötland. I bilen spelas troligtvis "Kasta loss" med Martin Stenmarck på repeat. Några mil innanför Smålandsgränsen finns vårt (del)mål för dagen, Gnosjö.

13.00 Lunch. På Köpmansgatan står lunchen uppdukad hemma hos Gnosjös stolthet, i vår familj även kallad gammel-mormor. Här finns en viss risk för nedvälta vaser och snubbelsladdar. Barnstolar med möjlighet att spänna fast gästerna i är därför att föredra.

14.00–16.00 Fri tid i Gnosjö. Alla aktiviteter som innehåller hopp och spring uppmuntras. Vätskepaus för stora och små finns att tillgå under eftermiddagen.

16.00 Fika. Innan vidare färd mot dagens sista stopp och övernattning, serveras kaffe och tårta för att fira gammel-mormors 91:a födelsedag. Eventuella presenter överlämnas.

17.00 Avfärd. I januarimörkret styr vi nu norrut mot Sveriges tionde största stad där vi ska övernatta. Musik, lek och digitala spel kommer att dominera den här etappen på resan, då det är av yttersta vikt att alla deltagare är vakna ända fram tills dagens slutmål – hotellet i Jönköping.

18.30–19.30 Lugna aktiviteter och kvällsmat serveras.

20.00–08.30 Alla sover. Ingen mat eller dricka serveras under natten. Alla toabesök bör föranmälas.

Dag 2
09.00 Frukostbuffé serveras på hotellet. Det är tillåtet att äta choklad på smörgåsen, ta hur många ägg man vill och dricka flera glas juice. Kast med maten samt att äta från golvet är dock även här förbjudet. Efter frukosten finns lördagsgodis att tillgå.

10.00–11.00 Fri tid på hotellet med omnejd. Tiden ägnas med fördel åt energislösande aktiviteter som dans och gymnastiska övningar a la mini-röris. Kanske en promenad vid Vätterns strand? Om det finns staket.

11.00 Avfärd. Vi sätter mål mot den lilla västgötska (för)orten Skultorp som ligger en bit utanför Skövde. I bilen serveras snacks av typen banan och smakbit av lördagsgodis. De åtta milen ackompanjeras av "Tingelingeling när tåget går" där vi byter ut alla namnen i sången till respektive resenärs. Detta kan göras i oändlighet. På vår väg upp genom Västergötland ingår älgspaning i resan. (Obs! Ingen garanti ges, det har spanats i ungefär 32 år utan resultat, men våra reseledare vet på vilka ställen man då och då kan se en älgrumpa försvinna in i skogen.)

12.30 Lunch. I Skultorp blir vi serverade lunch och får sitta ner tillsammans med en två-i-en-kombination. Frun i huset är nämligen inte bara faster till den kvinnliga delen av resedeltagarna, utan även arbetskamrat till den manliga. Denna fru har tillsammans med sin familj också gästvänligheten att bjuda in den Muregårdska släktens pigga ålderskvinna, i vår familj kallad gammel-farmor. Här finns möjlighet till försenad julklappsutdelning för den som vill.

13.30–15.30 Fri tid i Skultorp med omnejd. Här finns en finfin lekstuga att besöka samt en gräsmatta att springa sig trött på. I närheten finns också sandlåda och gungor för den med mycket energi i kroppen.

15.30 Hemfärd. Den sista biletappen är den minst planerade. Om någon vill ta en tupplur är detta ok, bara vederbörande vaknar vid eventuell full blåsa. I övrigt kommer böcker med och utan ljud att presenteras för resedeltagarna. Vi hinner en bit på väg innan mörkret faller. Vi stannar i Alingsås en kort stund, för rastning av alla resenärer i åldrarna 1-4 år. Mutor av alla slag välkomnas på denna sista etapp av vår resa.

18.00 (ca) Torslanda nalkas och vi är åter där vi hör hemma. På västkusten.

1 kommentar:

  1. Ja visst är det fantastiskt med dessa bilresor. Vi har ju också varit med om en del. Det konstiga är att våra barn fortfarande tycker om att åka bil. Mycket märkligt.

    Kram Helena

    SvaraRadera