fredag 13 juli 2012

Lammkött åt folket!

Vi inledde vår sista dag på Gotland med morgonbad, lite moln hindrar inte en barnfamilj. Regnet höll sig undan och solen sken var femte minut ungefär och värmde upp oss lagom till nästa molnområde drog in.



 Maken tog ett familjekort. 

Eftersom det är dags att vinka hejdå till Gotland för den här gången, ville vi hitta ett äkta gotländskt vis att fira våra två veckor på. Vi hade siktet inställt på att grilla lammkotletter. Överallt har vi sett skyltar med lammskinn till salu, men på ytterst få ställen har gårdarna även sålt kött. På eftermiddagen tog maken en runda med bilen och rekade. På en gård som ibland sålde lammbiffar fick han förklaringen till den dåliga tillgången.

-Lammkött? Det är för fastlänningar! Vi är inte så intresserade av att äta lamm själva.

Nu hade vi bestämt oss för att grilla lamm, och då skulle vi ha lamm. På vår eftermiddagsutflykt till Fårösund fick vi äntligen tag på biffarna som blev vår "äkta" Gotlandsmiddag.


Nu kändes det ju lite som vi blev snuvade på konfekten, eftersom våra fördomar om att gotlänningarna äter lamm som vi äter räkor på västkusten inte stämde. Det stenugnsbakade brödet hade förvisso Gotlandsstämpel, men det räckte liksom inte. Den inhemska fårosten vi frågade efter var slut, så det blev fetaost - influgen från ett mejeri på fastlandet. Till slut slog vi till på jordgubbar. Inte genuint för Gotland kanske, men odlade nästgårds från där vi bor. Och jordgubbar äter väl i alla fall gotlänningarna?!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar