onsdag 8 februari 2012

Ett hjärtebarn

I lördags föddes ett hjärtebarn, en vän till mig fick en efterlängtad dotter.  De nyblivna föräldrarna fick ett speciellt barn, en flicka som är ett av de tusen barn varje år som föds med ett hjärtfel. Istället för de första dagarnas overkliga lyckorus över vilket mirakel som landat hos dem, har min vän och hennes sambo kastats in i en lika overklig bergochdalbana av känslor. Deras nyfödda, lilla, vackra dotter ska opereras redan innan hon blivit en vecka gammal, och hennes valnötsstora hjärta ska lagas.

Maktlösheten är förstås värst för föräldrarna. Det enda vi kan göra för dem just nu är att stötta så gott vi kan, och hoppas på att operationen lyckas. Idag överlever över 95 procent av alla hjärtebarn.

Flickan är född in i Alla hjärtebarns månad. Hjärt-Lungfonden uppmärksammar februari med extra fokus på den 14 februari, alla hjärtans dag. Hjärt-Lungfonden säljer pins till förmån för hjärtsjuka barn. För de tre familjer som varje dag får beskedet om att deras nyfödda barn har ett medfött hjärtfel finns också Hjärtebarnsfonden. Fonden har ett sk 90-konto som tar emot bidrag samt säljer bland annat pins till förmån för forskning och utveckling av vården av hjärtebarnen.


Hjärt-Lungfondens hjärtan, illustrerade av artisterna Jessica Andersson och Andreas Johnson (klicka på bilden).

Hjärtebarnsfonden (klicka på bilden).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar