tisdag 6 december 2011

Har du köpt alla julklappar?

Hand upp, du som vet exakt vilken julklapp du ska köpa till varje släkting och vilken gåva varje vän behöver och uppskattar?

Ingen..?

Jag hade det på känn. Det knorras både här och där inför julklappsinköpen och ofta hör man att det slutar med att man byter presentkort med varandra. ”Man” skriver jag. Men det gäller även oss, inte ens till barnen är julklappsinköpen helt givna. Det är jättesvårt att hitta på vad en 1,5-åring kan tänkas behöva och uppskatta. En 1,5-åring som dessutom har en storasyster med rummet fyllt av saker. En 4-åring då? Jodå, pärlor, ritpapper och tröjor går ju åt. Och hon blir ju glad, den lilla ungen. Eller? Hur glad kan man bli egentligen för paket efter paket? Efter att ha öppnat de fyra första paketen och det ligger 15 kvar. Kan man klandra henne när hon inte säger tack eller minns vem hon fick något av? Jag tycker inte det. Omslagspappret är roligast för 1,5-åringen. Innehållet kan lika gärna vara en begagnad sked: ”ååh, nåt att bita på, namnam, den skeden har jag inte sett sen i morse!”.

Låter jag tjurig? Det är jag inte. Jag är tacksam och glad för alla paket vi och barnen får, och jag vill gärna glädja alla kära runt oss med julklappar. Att ge bort något som en annan person önskat sig är ju härligt. Så missförstå mig rätt, jag vill inte avskaffa julklapparna. Men en del av mig mår illa över överflödet. Allt i Sverige ska ju vara så lagom annars, varför inte på jul? Då ska det istället vräkas på - både med mat och klappar. Kommer vi inte på något annat att ge bort, så blir det biocheckar och choklad – ”något måste vi ju ge”!

Några gången har vi valt att skänka pengar, istället för att köpa de där klapparna vi inte är säkra på, oftast till Unicef eller till Läkare utan gränser.  Jag är helt övertygad om att varje krona är viktig. Även om jag så klart egentligen vill veta att just mina 100 kronor bidrog till att ett barn fick vaccin eller ”bara” ett mål mat. Men...hur vet jag att det jag skänker kommer fram..?

När jag häromdagen snubblade över den här bloggen så var julklappshetsen räddad för vår familj. Här behövs gåvorna. Och varje krona gör skillnad på riktigt. Läs om hur projektet startade här. Det kostar drygt 14 000 kronor att dra runt verksamheten varje månad. Det låter kanske mycket, men tänk då på att det är mat, husrum, kläder, skolavgifter, hushållsartiklar, läkarbesök och mycket mer – för 12 barn! I bloggen redovisas på kronan vilka utgifter huset och verksamheten har och vad pengarna går till. Jag känner inte tjejen som driver huset. Men jag är så imponerad över hennes mod, initiativförmåga och energi! Det minsta jag kan göra är att skänka de pengar jag annars hade spenderat på After Eight eller trisslotter till släktingar och vänner jag gärna vill träffa och fira jul med, men inte vet vad jag ska ge.

2 kommentarer:

  1. Waow. Läste den andra bloggen asså... Waow.

    SvaraRadera
  2. Alexandra va det som sa waow.

    SvaraRadera