måndag 12 december 2011

Räddaren i nöden

Världens bästa mormor ringde i söndagsmorse. Hon hade på känn att dottern och svärsonen behövde en spark i häcken ett handtag för att ro hem den här julen. Tre timmars mormortid fick barnen att jubla, och föräldrarna att få ändan ur vagnen och börja agera! Jag har sagt det förr och jag säger det igen: småbarnsföräldrar borde vara hett villebråd på arbetsmarknaden. Herrejisses så effektiva vi är! Ge oss ett par timmar när vi inte behöver koncentrera oss på att snyta näsor, avstyra syskonbråk, torka rumpor, fixa mat var tredje timma, lyfta ner barn från hyllor och fönsterbrädor eller undvika att ta emot kladdiga pussar  - och vi löser världsproblem! Sätt klimatfrågan i händerna på en stressad småbarnspappa och han har lösningen klar inom en vecka. Låt en trebarnsmamma snacka med kineserna så kanske SAAB finns kvar om ett år.

Nu är julen organiserad och nerskriven på listor. Alla julklappar inhandlades utan tjafs trots den varma, kvava, högljudda miljön som annars får i alla fall min stubin att bli extremt kort. Ingen värmeutveckling ens när maken efter evighetslång kassakö plötsligt mindes att vi nog aldrig betalade parkeringsavgiften när vi kom.  Om det ens kostade något att parkera? Och om det var gratis, skulle man då ha en parkeringsbricka med inställd tid? Smådetaljer i i-landslivet som rör till flödet. Efter språngmarsch till bilen kunde han konstatera att man nog skulle ha en parkeringsbricka, att vi inte hade någon men att vi inte fått några böter. Kunde vi därför åka hem nu? Det kunde vi inte, men vi kunde åka till nästa affär tyckte frun. Ypperlig kompromiss, bilen flyttades men julshoppingen fortsatte. 

Hemma påbörjades julstädningen och alla hemska ställen som finns ”under”, ”bakom” och ”högt upp” fick sig en omgång. För den som hälsar på oss i december och får ett infall av att vilja slicka på golvet under badkaret så är det nu fritt fram. För den ytterst pedantiske gästen finns nu även möjlighet att dra fram badkaret och beundra renligheten på väggen bakom (jag tror jag ska lägga dit ett poängblock).


Julkorten är beställda, julklapparna inslagna och etiketter påklistrade – kan annars vara ett spännande inslag på julafton att öppna alla paket och sen gissa vem de är till? Kan sluta i garv eller tandagnisslan. Vi chansar inte på det.


Men än är det ett par veckor till jul. Hela listan är inte avbockad än. Det finns gott om tid att hamna i någon typ av vardagshärdssmälta a la i-land innan julafton är här. Henrik är på julbord ikväll och han ska på julfest på fredag. Jag hoppas att hans ”julkänsla” är total efter det. Annars är det jag som bokar en restresa till Kanarieöarna och ser fram emot grisfesten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar