Ni kan väl det här: jästen ska smulas och den fingervarma mjölken och smöret hällas över. Lowa rörde och rörde och hade svårt att förstå varför det hette ”jästen” för den kommer ju inte på besök. Ingredienserna var som följer: 50 g jäst, 100 g smör och 5 dl mjölk.
När jag kom hem och frågade om Lowa ville baka så hoppade hon upp och ner av glädje och skrek "yes, yes, yes!". Hon är minst lika duktig som jag, hon häller i mjöl och rör nästan helt utan att spilla. Dessutom blir det knappast bättre i vardagslivet än när dottern slår ihop händerna och tjuter av förtjusning när hon upptäcker att degen blivit stor i bunken. För att få degen så här fin hade vi i 2 paket saffran, 1,5 dl socker, 1/2 tsk salt, 250 g kesella och ca 15 dl mjöl. Sen fick den jäsa i 40 minuter.
Kavla ut degen gjorde vi ihop, men sen blev det ett litet avbrott i bakningen när Lowa upptäckte att det inte var så lätt att bre på smör på den utkavlade degen. Humöret gick i topp igen när det var dags att hälla på den rivna vita chokladen, rulla ihop degen och skära den i bitar. De 30 minuterna de skulle jäsa igen var inte heller uppskattade. Äggen vispades och under stor koncentration penslades bullarna. Penslingen kantades med utrop som "jag kan det här" och "titta på mig, jag är bäst". Två plåtar med bullar gjordes innan det konstaterades att "nu kan du ju faktiskt göra resten själv mamma".
Pärlsockret var dock poppis som aktivitet. Jag berättade av någon anledning för Lowa att man kan ha nötter eller mandel på bullarna om man vill istället. Det ville hon dock inte alls hålla med om, eftersom hon vet att jag är allergisk, och min förklaring om att andra kanske vill äta nötter ändå köpte hon inte. Den födde ett flöde av "varför" vad jag än sa. Så till slut sa jag att jag hade sagt fel. Pärlsocker är vad alla bör använda. Endast 10 minuter och 225 grader senare var bullarna färdiga. Maken var på styrelsemöte på kvällen och fick med sig en påse lussebullar. Det uppskattades och han hade med sig hälsningar tillbaka till sin fru. Det kändes faktiskt som fusk. Men ingen tror kanske på allvar att det är en 4-åring som gjort det mesta av bakningen? Jag kunde inte låta bli att fnissa. Jag kan ju uppenbarligen om jag vill, men hade inte Lowa gillat att baka och kunnat det så bra, så hade det varit köpebröd för hela slanten här i huset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar