måndag 12 mars 2012

Där fick jag så jag teg.

Medan äldsta dottern fortfarande ackompanjerar vår vardag med strofen ”här glider kingen in” ungefär hela tiden, så har yngsta hittat en egen favoritsång. Det är Lilla snigel, eller mer ”akta dig, akta dig, ta dig”. För oss som föräldrar mig som mamma är detta en smärre sensation. Båda våra barn har varit lite sena med talet men kunnat gå, klättra och springa alldeles för tidigt. I mellanläget mellan ljud och ord sa yngsta ”ajajajaj” väldigt ofta, och det insåg vi ganska snabbt hade att göra med äldstas försök till kramar/brottning i lite för tidig ålder för motståndaren.

Yngsta gick dock ut ganska hårt sin andra sommar och sa redan vid 13 månaders ålder både glass, blomma, bil, titta, denna och annat nödvändigt. Mamma, pappa och ”Owa” (Lowa) har hon också sagt länge. Sen stoppade det. Under hösten lärde hon sig få eller inga nya ord. På dagis har de tre sistnämnda varit i princip det enda hon sagt. Med nappen i munnen mestadelen av tiden, har hon då och tagit ut den, nämnt oss alla tre frågande och fått svaret ”de är på jobbet” från fröknarna. Då har hon sett mer än nöjd ut och stoppat in nappen igen. Tills det varit dags för samma fråga sisådär tio minuter senare.

Men för ett par veckor, vid 21 månaders ålder, sedan hände något. Hon började följa med i enstaka ord i flera visor, och härmade mycket tydligare. Hon älskar numera böcker och jag skojar inte när jag säger att vi läser "Max Potta" och "Ture reser till Bali" tre-fyra gånger i timmen - dygnets alla vakna timmar. Jag jublade dock över de hörbara framstegen, pappan kommenterade det hela mest med att ”vadå, är hon sen i talet?”. Äsch, han fattar ju inte. Sen och sen, det är hon väl inte. Men det är ju så mycket roligare när de börjar prata.

Oftast. Det är det där med att vara försiktig med vad man önskar. Yngsta säger nu tvåordsmeningar. Förutom sången om snigeln har det blivit två stycken tvåordsmeningar hittils. Hon upprepar dem hela tiden och är mycket stolt själv. De går så här:

- Dumma dig!
- Nä-hä, Lowa!

Jag förstår att de kan vara användbara för en lillasyster. Storasyster börjar dock bete sig mer och mer som en lill-mamma åt lillasyster och det är inte alltid uppskattat. Fast när man är sjuk är det skönt att ligga hos storasyster och bli killad i örat:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar