tisdag 9 juli 2013

Farmarna på Gotland


Vi firar ett dygn på Gotland nu. Anlände igår kväll till vår stuga som ligger på Gangvide Farm på sydöstra Gotland, nära socknen När. Gangvide började leverera så snart vi kommit in på gården. Barnen matade kaninungar, gungade och hoppade studsmatta medan maken bar in saker och bäddade i stugan. Jag övervakade barnen. Tur var det. Storasyster har ju vett men den lilla ongen vi bidrog med till gårdens alla barn behövde en del riktlinjer. 

1. Vi jagar inga ankor. 
2. Vi jagar inga andra djur heller. 
3. Kaninernas burar ska inte öppnas av treåringar från storstaden. 
4. Hänger man på staketet till svanarnas ungar kan pappa svan bli förbannad. 
5. Kaninungarna vill inte leka med träkungen i Kubb och den ska således inte placeras i kaninburen. 

Innan vi gick in för att lugna ner barn i extas, fick vi åka vagn och traktor ut på ängen för att slå gräs och…något annat som kaninerna skulle äta. Bondmoran Kickan slängde upp en lie på flaket och även om jag tackade för förtroende och hon var noga med att tala om att den var vass, så var jag glad att det inte var mina barn som fick ha den i knät under färden. Sen matades alla 30 kaniner och barnen fick ge dem vatten och gosa med dem. Den lyckan..! Radhuslivet är kört i poppisligan.

Idag har det varit jättevarmt, men blåsigt, och vi provade två stränder innan vi gav upp. Inte så mycket för blåsten, utan för att båda sandstränderna luktade skit – bokstavligt talat. Gissar på någon typ av algblomning, får kolla upp det lite mer noggrant. Mamman vill sola utan öronproppar i näsan.

Gangvide har stora ytor där vi kan låta barnen springa (läs jaga dem) sig trötta. Storasyster är överlycklig för att hon får vara på ridläger tre timmar ikväll. Vi ska grilla i solen på altanen (alltså, vi använder grillen, men sitter i solen - vi är inte helt farmariserade än). Knappt 24 timmar efter ankomst känns det mer som det dubbla – på ett bra sätt.










Uppdatering: Jaja, jag tänkte väl fel. Klart jag visste att det inte var svanar! Det ser väl alla att det är GÄSS! Vad för slags gås? En vit. Det är väl i alla fall en fågel?





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar