onsdag 16 januari 2013

Inte utan min vante.

Tisdag 16.45:
Anländer till dagis och upptäcker att femåringens dragkedja på hennes ena vante har gått sönder. Jag suckar inombords och ser framför mig att hon skulle få köra lager på lager av fingervantar idag eftersom det är minusgrader ute och vi bara har ett par så tjocka vantar till henne. Själv var femåringen inte alls orolig. Hennes fröken hade nämligen omtänksam nog sparat själva draget i dragkedjan.

-Fröken sa att du skulle laga den, mamma. Det kan du väl?
-Eeh...laga den? Jodå, klart jag kan...men jag...vill inte. Jag vill nämligen köpa nya vantar till dig! Det vill du väl ha?
-Ååh, mamma, du är världens bästa mamma! (se där, igen).

Sy? Laga? Jodåsåråatte...

18.30:
Således fick maken åka till Lindex efter middagen och byta de trasiga vantarna som vi köpte i oktober och knappast sparade kvittot mer än nåt dygn på. Det var inga problem visade det sig. Förutom en sak; de rosa var slut. Han ringde från affären och femåringen fick välja på svarta eller blå. Jag förväntade mig ramaskri, det var ju inte favoritfärgerna, men hon valde utan att tveka blå och verkade nöjd.

19.30:
Efter bad och bok var det dags för den nya vantägaren att sova, precis när maken kom hem. Hon bad att få se vantarna. Känna på dem. Prova dem. Behålla dem på. Sova med dem. Jaha...gör det då, sa jag och nattade henne. Efter en stund valde hon att ha dem i sängen men inte på händerna, det blev lite varmt, förklarade hon på en femårings förnuftiga vis. 

Vante och gosedjur. 

01.07:
Klampande steg och en dörr som slås upp i väggen så det dånar.

-Mamma! Maaaaaammmmmmaaaaa! Vanten är borta! Den är borta!

Två yrvakna föräldrar. Inga försäkringar om att vanten nog ligger i hennes säng hjälper. Tårarna kommer. I famnen kramar hon sin blåa nya vante.

-Den är booooorta....min vaaaaaaante. Jag vill haaaaa min vaaaante....

Hon hulkar och hinner dra på en show, som grannarna säkert bjöds på helt gratis, innan pappan har rivit upp alla sängkläder och hittat vanthelvetet under en kudde. Kranen stängs av. Vantarna träs omsorgsfullt på händerna och hon lägger sig ner och somnar om.

Lycklig med nya vantar. 

Hoppas hon sa till fröken att hennes mamma lagat hennes vantar - och FÄRGAT dem åt henne över natten. Sug på den, va?!




1 kommentar:

  1. HAHAHHAHAHAHAHHAHA- given banan att du både lagade och färgade vantarna. Det gör ju varenda morsa.

    SvaraRadera